vrijdag 22 januari 2016

Grote vrouwen in de Groote Oorlog

We bezochten de tentoonstelling Grote vrouwen en de Groote Oorlog in Boekhoute (deelgemeente van Assenede).

In verhalen over de oorlog wordt vaak over mannen verteld. In deze rondleiding leerden Frank en Omer ons dat ook de vrouwen een belangrijke rol gespeeld hebben.
In de kerk van Boekhoute zijn twee tentoonstellingsruimtes ingericht. Het linkse gedeelte gaat over WOI. Dat zie je aan de zandzakjes.
De meeste kinderen wisten te vertellen hoe de Eerste Wereldoorlog begon. Dat hadden ze al geleerd in een vorige les.


De dodendraad kenden de kinderen nog niet. We mochten er even aan voelen. Gelukkig stond hij niet onder hoogspanning!
Er zijn heel weinig foto's van het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Frank vroeg of iemand kon raden hoe dat kwam? Dat was een heel moeilijke vraag en na heel wat giswerk ("Omdat er toen nog geen Google bestond?") kon Amina het antwoord raden: omdat het verboden was. Fotograferen werd gezien als spionage.
Er was heel veel honger en het kleine beetje wat er was werd opgeëist door de bezetters van ons land.
 De kast met spullen uit die tijd trok de aandacht van de kinderen. Vooral de obussen vonden we bijzonder. Shania wist te vertellen dat haar opa ook nog een fietslamp uit die tijd. Net dezelfde als in de kast.

Daarna maakten we een sprong in de tijd en belandden we in de Tweede Wereldoorlog.
Er was een foto van een klas met een heel streng kijkende meester.
Frank vroeg of iemand wist waarom de kerktoren vernield werd. Na heel veel nadenken kwamen we tot de conclusie dat de mensen van Boekhoute de kerktoren zelf vernield hadden omdat hij anders door de Duitsers als uitkijktoren gebruikt zou worden.

Bij het tweede deel van de tentoonstelling hoorden we vrouwen uit die tijd praten over hun leven. De kinderen vonden het grappig omdat ze hun verhaal in het dialect vertelden.

Aan de hand van een spel konden de kinderen ervaren hoe moeilijk het was om over de grens tussen België en Nederland te geraken.

 Het was een boeiende en leerrijke namiddag dankzij onze gidsen Frank en Omer. Zij maakten ook onze groepsfoto's.


Het vierde leerjaar ging met ons mee. Hoe zij het ervaren hebben, lees je op hun klasblog: wegwijsvierde.blogspot.beGeen opmerkingen:

Een reactie posten