Begin hier

Wie wij zijn 

Wij zijn 16 klasvrienden en juf Tania van het vijfde leerjaar van basisschool De Wegwijzer in Assenede, schooljaar 2015-2016.

De website van onze school vind je hier: www.dewegwijzer-assenede.be
Wat wij allemaal doen in onze klas zie je op onze klasblog: wegwijs5de.blogspot.be

Hoe het allemaal begon

In het vijfde leerjaar leren wij de geschiedenis op onze aarde kennen. Die wordt in vijf periodes ingedeeld: de Prehistorie, de Oudheid, de Middeleeuwen, Nieuwe Tijden en Onze Tijd.

Op het einde van de Nieuwe Tijden waren er twee grote oorlogen: WOI en WOII. En daarna begon Onze Tijd.

Maar wacht eens even ... dat is allemaal nog niet zo heel lang geleden! Sommige kinderen hebben een (over)grootvader of -moeder die een oorlog meemaakte.
En hé, vlakbij ons gemeentehuis in Assenede, staat een echt oorlogsmonument. Sommige kinderen van onze klas passeren er elke dag.
Een aantal kinderen in onze klas wonen in deelgemeente Boekhoute. Die wisten te vertellen dat daar een tentoonstelling is.


Eigenlijk wist iedereen wel iets te vertellen over de Eerste of de Tweede Wereldoorlog. Maar niemand kende het volledige plaatje. En bijna niemand legde het verband met de kinderrechten en de vluchtelingencrisis en pesten op onze school. Zefs juf Tania niet.

Toen las de juf de oproep voor de wedstrijd

De provincie Oost-Vlaanderen richt jaarlijks een wedstrijd voor klasprojecten rond de Eerste Wereldoorlog in.
Meer info over die wedstrijd vind je hier www.oost-vlaanderen.be

Toen juf Tania vertelde over de oproep, waren alle kinderen enthousiast! We begonnen aan een klassikale brainstorm en zochten een passende naam voor ons project.

De Vredeswegwijzer was geboren!

En zo begon onze reis door dit boeiende stukje geschiedenis.

Resultaat van het project: een website 

Zou het niet jammer zijn dat alles wat we geleerd hebben, alle ideeën die we hadden, alle inzichten die we opdeden, ... in onze klas bleven?

Wij werken allemaal graag met de computer. Op onze school hebben we zelfs een mooi uitgeruste computerklas! Daarom besloten we om onze kennis te delen op deze website.

Bronnen

Bij elk artikel op deze website vind je een directe link naar de bron van de informatie.

Heel erg bedankt

Onze speciale dank gaat uit naar Frank Baete van wie juf Tania heel veel info kreeg.  Hij is de voorzitter van het Heemkundig Genootschap Assenede "De twee ambachten". Verder willen wij ook Omer De Vriendt bedanken voor zijn verhalen tijdens ons bezoek aan de tentoonstelling "Grote vrouwen in de Groote Oorlog".

Dit is hun website www.detweeambachten.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten